Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18403
post-template-default,single,single-post,postid-18403,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KENDİ ELLERİNİZLE YAPTIKLARINIZI TÜKETMEK İSTEMEZ MİSİNİZ?

Bilenler bilir, soframıza getirdiğimiz bir lezzeti “ben yaptım” demenin tadı bir başkadır. Bütün malzemelerini kendinizin seçtiği, şahsen yapım aşamalarında bulunduğunuz, içinde herhangi bir katkı maddesi olmadığına tanıklık ettiğiniz, üstüne bir de sevginizi ve emeğinizi kattığınız bir besin nasıl başka olmasın ki? Sofralarınızı daha da gururlu ve sağlıklı hale getirmek için aşağıda sıraladığımız yiyeceklerin hepsini evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz.

1#

Neredeyse hemen her öğün tüketilen bu besini evde gözünüz göre göre yapmanın ve iç rahatlığı ile tüketmenin keyfi tartışılmaz. Temel malzemeleri un, kuru maya, su, tuz ve şeker olan ekmeğin yapım aşamaları malzemeleri karıştırmak, yoğurmak, hamuru mayalanması için dinlendirmek ve fırına vererek üstü kızarana kadar pişirmek. Evde ekmek yapımı işte bu denli kolay.

2#

Tüm dünyaya armağanımız olan sağlık deposu yoğurdu evde yapmak da olabilecek en kolay uygulamalardan biri. Öyle ki yapım aşamaları sütü pişirdikten sonra ılıyana kadar bekletmek, mayası tutturmak istenilen yoğurdu ılıyan sütten birkaç kaşık alarak sulandırmak ve sütün içine dökmek, üstünü kapatıp sabit bir yer ve sıcaklıkta muhafaza ederek mayanın tutmasını beklemekten ibaret.

3#

Bu iş sakın gözünüzü korkutmasın, beyaz peynirden lor hatta kaşar peynire evde peynir yapımını bir kere denediğinizde hobiniz haline geleceğine emin olabilirsiniz. Yoğurt mayalama tarifinin takibinde uygulanan bazı aşamalar sütün peynir haline gelmesini sağlıyor. İhtiyacınız olacak malzemeler genel olarak süt, peynir mayası, tuz/kaya tuzu ve peynirin çeşidine göre bazen sirke.

4#

Makarna tüketmeyi 7’den 70’e hepimizin sevdiği bir gerçek. Şehirlerde çoğunlukla dışarıdan temin edilen makarna Anadolu’da yüzyıllardır evlerde yapılageliyor. Unun, su ve bir miktar tuz eşliğinde yoğurularak hamur haline getirilmesinden sonra oklava yardımıyla açıp şerit şerit kesilmiş erişteler ya da küçükten iri taneli olanına çeşit çeşit makarnalar yapmak hem kolay hem eğlenceli.

5#

Vişneden güle, portakaldan ayvaya, elmadan çileğe, incirden zeytine reçeli yapılamayan bir meyve neredeyse yok. İsterseniz kahvaltı sofralarının bu en renkli ve tatlı üyelerini de ellerinizle yapabilir, meyve ve şeker oranını istediğiniz gibi ayarladığınız, içinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan reçellerinizi hem siz hem sevdikleriniz haftalar hatta aylarca güvenle tüketebilirsiniz.

6#

Evde tahin yapımı yaygın rastladığımız bir uygulama değil oysa onun da tarifi oldukça pratik. İhtiyacınız olan malzemeler susam, zeytinyağı ve tuz. Susam kavrulmuş olmalı fakat siz kavrulmamış temin ettiyseniz bu işlemi yağsız tavada kendiniz de yapabilir altın rengini alana kadar kavurabilirsiniz. Sonrasında ise sadece malzemeleri krema kıvamına gelene kadar blender’dan geçirmek kalıyor.

7#

Biz tarifini verelim, neden evde yapmıyorsunuz sorusunun cevabını siz verin. Yıkadığınız domatesleri soymadan robottan geçirin ve ocakta kaynamaya alın. Tahta kaşık yardımıyla ara sıra karıştırın. Suyunu çektiğinde ise altını kapatarak tuz ilave edin ve blender’dan geçirin. Tepsiye serdiğiniz karışımın üstünü ince bir tülbentle örtüp güneşte kurumaya bırakın.

8#

Reçel gibi turşunun da envaiçeşidi bulunmakta, ister sebzelerden kurun ister meyvelerden… Mevsim ürünlerini saklamanın en güzel yollarından biri olan turşu, sebze/meyvelerin tuzlu su ile sirke içeren salamurada bekletilmesiyle elde ediliyor. Bütün çeşitler için aynı tarif geçerli olmakla birlikte malzemenin türüne göre limon mu sirke mi kullanılacağı gibi püf noktalara dikkat etmek de önemli.

 1,015 okunma

akin aksoy